Het is bewezen: Koffie is niet ongezond

koffie-kopje-met-koffie

Vroeger vertelde je moeder en vader je vast dat koffie drinken slecht voor je was. Moet je niet aan beginnen, je gaat er slecht van slapen en kijk maar naar oma hoe zij er uitziet, zo wil jij toch niet worden? Tenminste dat vertelde mijn ouders mij altijd, om die reden had ik een lange tijd koffie links laten liggen.

Tot er een aantal jaar geleden in een artikel het volgende stond: koffie is zeker niet ongezond. Hoe gezond de koffie is die je drinkt, hangt af van de koffieoplossing en de zetmethode waarmee je koffie gemaakt is.

Ik was daar over aan het nadenken, natuurlijk is dit waar. Als je heel donkergebrande koffiebonen gebruikt lijkt mij dat niet bepaald gezond, lichtere bonen zijn gezonder, maar dit gaat verder dan alleen het branden van koffiebonen.

Als volwassen persoon kan je gemiddeld 400 milligram cafeïne per dag opnemen zonder dat dit negatieve effecten heeft. Deze hoeveelheid cafeïne staat gelijk aan ongeveer 6 kopjes koffie per dag. Als het om cafeïne gaat is het naast de koffieoplossing en zetmethode sterk afhankelijk van welke koffie je drinkt.

Zo bevat Robusta koffie 80% meer cafeïne dan Arabica koffie. Een groot verschil, waardoor je dagelijkse hoeveelheid cafeïne meer afhangt van de koffiesoort dan van het gemiddeld aantal ‘kopjes’.

Adenosine is het stofje in je hersenen dat ervoor zorgt dat je actief en wakker blijft. Doordat Cafeïne erg lijkt op Adenosine, neemt je lichaam Cafeïne op dezelfde manier op in je hersenen. Dit zorgt ervoor dat je je extra opgewekt kan voelen. Pas als je dagelijks meer dan 400 milligram cafeïne consumeert, kan je op lange termijn verschil gaan voelen. Je kan je dan bijvoorbeeld vermoeider voelen op een dag zonder koffie. Echter past je lichaam zich hier snel weer op aan.

Door verder te onderzoeken blijkt dat koffie erg goed is voor een aantal ziektes zoals Alzheimer, Parkinson, hart- en vaatziekten.

Uiteraard is de gouden regel wat voor alles geldt: drink met mate!

Dit bericht is gepost in Koffie. Bookmark de link.