Kattenpoep koffie! Kopi luwak

civet-kat-koffie

Kopi luwak: kattenkeutelkoffie is een van de duurste koffie’s ter wereld. Ja echt! Koffie van uitwerpselen van een kat een civet kat wel maar toch!

Kopi luwak (ook wel gekend als kopi loewak of luak) vind je voornamelijk in Java, Sumatra, Sulawesi en Bali. Civetkatten eten er de koffiebessen op. Maar de diertjes verteren enkel het vlees van de koffiebes.

De rest komt er de volgende dag gewoon terug uit. Door de fermentatie in het maag-darmkanaal van de civetkat, krijgt de boon een bijzondere smaak. De bonen worden vervolgens gewassen, geroosterd en gemalen.

Het proces om deze civetkat koffie te maken is dus vrij intensief, vandaar de hoge prijs. Meestal wordt kopi luwak gemaakt van civetkatten die in gevangenschap worden gehouden. Dat maakt de koffie nog enigszins betaalbaar: reken op ongeveer 200 EUR per kilo. Maar de écht exclusieve kopi luwak wordt gemaakt van wilde civetkatten. Dan ben je wel even bezig om al die kattenkeutels in het bos te zoeken. En dus loopt de prijs daarvan gigantisch op. Voor een kilo van deze variant moet je al snel een slordige 5000 EUR neertellen.

Dit bericht is gepost in Koffie. Bookmark de link.