De barista handleidingen

Voor de beste koffie

12 koffie soorten met uitleg, wat zit erin?

Koffie is heerlijk om de dag mee te starten, dat doet dan ook de halve wereld. Koffie wordt over heel de wereld gedronken en is er in vele soorten en smaken. In koffietenten worden de meest rare combinaties aangeboden en het is vaak nog lekker ook. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een Ristretto en een Macchiato, of een Pilocco en een Cortado? Hieronder het verlossende antwoord.

Lungo

Een Lungo is een mooie naam voor de gewone kop koffie die we in Nederland kennen. In Lungo koffie zit de meeste cafeïne, anders dan wat mensen denken. Er wordt gedacht dat Espresso de meeste cafeïne bevat maar dat is onjuist.

Lungo

Espresso

De espresso wordt gekenmerkt door zijn krachtige smaak. Het wordt ook wel gezien als de basis voor koffie. Een espresso is meestal kleiner dan een gewone kop koffie maar daarentegen kan je ook een dubbele espresso nemen.

Ristretto

Een Ristretto wordt gemaakt met minder water dan bij een espresso. Hierdoor is een Ristretto minder bitter en krijg je een zoetzure smaak. Het is een soort geconcentreerde espresso.

Macchiato

Macchiato

Macchiato: ook wel espresso macchiato genoemd – is een espresso met een klein stipje melk bovenop. Macchiato betekend in het Italiaan letterlijk bevlekt. Door het vleugje melk heeft de macchiato een zachte nasmaak.

Pilocco

Een pilocco espresso is een gewone espresso maar dan wordt er nog melk aan toegevoegd. Anders dan bij de macchiato waar slechts een stipje melk wordt toegevoegd wordt er bij de pilocco espresso een scheutje toegevoegd. Hierdoor krijgt de koffie een zachte en romerige smaak.

Cortado

 

Cortado

De cortado espresso lijkt op de piccolo, het verschil zit hem in de hoeveelheid melk. Aan de cortado wordt weer meer melk toegevoegd dan aan de pilocco waardoor de koffie nog romiger en zachter is van smaak.

Cappuccino

De cappuccino: de wereldberoemde heerlijke goudbruine kop koffie. De inhoud van de cappuccino kennen de meeste mensen ook wel. Een cappuccino bestaat uit espresso koffie met warme melk en melkschuim. De verhouding van deze drie zijn precies gelijk.

Flat White

Flat White

Een flat white koffie is een dubbele ristretto die aangevuld wordt met warme melk en een melkschuimlaag. Bij het maken van de koffie wordt minder water gebruikt waardoor de bittere smaken achterblijven en het geheel wat een wat zoetzure smaak krijgt. De verhouding tussen de koffie, melk en melkschuim zijn ongeveer hetzelfde als bij een cappuccino. Flat white koffie is typisch Australische koffie.

Latte

Latte is een mooie naam voor onze welbekende koffie verkeerd. Het is een espresso koffie met veel melk en melkschuim waardoor die extreem zacht en romig van smaak is.

Latte Machiato

Latte Macchiato

De latte macchiato is een groot glas opgeschuimde melk waar vervolgens een klein beetje espresso aan wordt toegevoegd. Het is herkenbaar aan de drie kleurlagen die de koffie heeft. De latte macchiato bevat weinig cafeïne en is mild en romig van smaak.

Americano

De americano: een gewone espresso koffie waar een klein beetje heet water aan wordt toegevoegd. Hierdoor is de koffie minder sterk dan gewone espresso en zachter van smaak.

Americano

Long Black

De Long Black wordt ook aangevuld met heet water. Het verschil met de Americano zit hem erin dat de Long Black niet wordt gemaakt met espresso koffie maar met Ristretto. Hierdoor heeft de koffie een minder bittere smaak.