Wat zijn de gezondste koffiebonen?

koffie bonen gezond

Het drinken van Koffie werd heel lang bestempeld als ongezond en slecht voor hart en vaat ziektes. Maar dat is in tegendeel waar, het drinken van koffie is vrij gezond. Maar een door geroosterde koffieboon is minder gezond dan een minder door geroosterde koffieboon.

Het gaat met name om bepaalde stoffen die in de koffiebonen zitten, zoals cafeïne, cafestol en kahweol. Deze laatste twee stoffen komen van nature in lage concentraties in koffiebonen voor. Deze stofjes worden meestal door de filter tegengehouden. Een uitzondering hierop zijn de Scandinavische kookkoffie, de kleine kopjes Turkse koffie, espressokoffie en de koffie die met de doordrukkoffiezettechniek wordt gezet.

Bij koffie die op deze manier gezet wordt, komen deze twee stofjes wel in een bepaalde mate voor. Het is dus beter om op deze manieren met mate koffie te drinken. De Scandinavische en Turkse kookkoffie kun je beter helemaal laten staan.

Met name cafestol wakkert het slechte cholesterol in het bloed aan. Dus met een te hoog cholesterolgehalte kun je de koffie beter niet op deze manier drinken.

De wijze van koffie zetten speelt dus voor deze stofjes een belangrijke rol. Cafestol blijft namelijk achter in een papieren filter. Dat geldt dus ook voor de koffie-pad. Waar je bij koffie van een koffiefilter of koffiepad dus redelijk wat kopjes koffie kunt drinken, kun je bij ongefilterde koffie beter een maximaal aantal kopjes per dag drinken. Dat betekent twee tot drie espresso kopjes koffie per dag, wat ook geldt voor de koffiecapsules.